Waarom huiskat?

Huiskatten worden door mensen gewaardeerd voor gezelschap en hun vermogen om knaagdieren te doden. Ongeveer 60 kattenrassen worden erkend door verschillende kattenregisters. Vorige maand verzekerde een studie gepubliceerd in het onderzoekstijdschrift Science meer stukken in de kattendomesticatiepuzzel op basis van genetische analyses. Alle huiskatten, verklaarden de auteurs, stammen af van een wilde kat uit het Midden-Oosten, Felis sylvestris, wat letterlijk kat van het bos betekent.

Katten werden voor het eerst gedomesticeerd in het Nabije Oosten en sommige auteurs van het onderzoek speculeren dat het proces tot 12.000 jaar geleden begon. De junglekat uit Azië heeft er bijvoorbeeld nog een paar die niet in het repertoire van de huiskat staan, namelijk de „ow en de „gorgel”. Daarom proberen katten de eerste weken na een verhuizing vaak terug te keren naar het vorige huis van hun eigenaar. U kunt dit instinct aanboren om uw kat aan te moedigen meer beweging te krijgen door speelgoed of lekkernijen in huis te verbergen zodat uw kat het kan vinden.

Gedurende al die tijd mochten katten vrij komen en gaan uit menselijke huishoudens, zelfs de kat van president Calvin Coolidge had de vrije loop om in de jaren twintig van en naar het Witte Huis te dwalen. Aan de andere kant hebben onze huiskatten over het algemeen een lekker zacht leven waar ze op ons kunnen rekenen om ze te beschermen, te voeden en te verzorgen. Net zoals veel, veel vriendelijke mensen vogelvoeders, suet en vogelhuisjes in de tuinen plaatsen om de kans te vergroten dat vogels door koude winters leven, voeden vele soorten mensen gemeenschapskatten en bouwen buitenschuilplaatsen voor hen. Natuurlijk bestaat er zoiets als de huiskat, en katten en mensen hebben al duizenden jaren een overwegend symbiotische relatie gehad.

In de Verenigde Staten zijn katten het meest populaire huishuisdier, met 90 miljoen gedomesticeerde katten die ongeveer 34 procent van de U. Technieken sluipen was ontwikkeld voor het steriliseren van vee, maar Amerikaanse huishoudens zouden het moeilijk hebben gehad om voor die tijd een dierenarts te vinden die is opgeleid om huisdieren veilig te castreren. Katten hebben individuele voorkeuren en velen geven de voorkeur aan verschillende krabpalen en oppervlakken, dus zorg ervoor dat u uw kat verschillende soorten aanbiedt op meerdere locaties in uw huis. Maar de grapjes belichten wel een zeer reële ambivalentie in de lange relatie tussen katten en mensen, zoals deze geschiedenis van de huiskat laat zien.

In de duizenden jaren dat katten naast mensen hebben geleefd, zijn katten alleen binnenshuis pas de afgelopen 60 of 70 jaar gewoon geworden, een verwaarloosbare hoeveelheid tijd op evolutionaire schaal.

Leave Reply

All fileds with * are required