Kan huiskat covid krijgen?

Huisdieren wereldwijd, waaronder katten en honden, zijn besmet met het virus dat COVID-19 veroorzaakt, meestal na nauw contact met mensen met COVID-19.Het risico dat huisdieren COVID-19 naar mensen verspreiden is laag. Plaats geen maskers op huisdieren; maskers kunnen uw huisdier schaden. Coronavirussen zijn een grote familie van virussen. Sommige coronavirussen veroorzaken verkoudheidsachtige ziekten bij mensen, terwijl andere ziekten veroorzaken bij bepaalde soorten dieren, zoals runderen, kamelen en vleermuizen.

Sommige coronavirussen, zoals coronavirussen voor honden en katten, infecteren alleen dieren en infecteren geen mensen. Sommige coronavirussen die dieren infecteren, kunnen naar mensen worden verspreid en vervolgens tussen mensen worden verspreid, maar dit is zeldzaam. Dit is wat er gebeurde met SARS-CoV-2, die waarschijnlijk zijn oorsprong vond in vleermuizen. Katten kunnen besmet raken met kattencoronavirus (FCoV).

Het is zeer besmettelijk - 80-90% van de huishoudens met meerdere dieren is besmet. Ja, katten en honden kunnen COVID krijgen. Zowel katten als honden bleken besmet te zijn met het virus. Een aantal onderzoeken waarbij huisdieren werden getest, hebben de aanwezigheid van deze infecties bevestigd.

Honden hadden meestal verlies van eetlust en traagheid, terwijl katten loopneuzen vertoonden en moeite hadden met ademhalen. Twee nieuwe niet-gepubliceerde onderzoeken suggereren dat mensen met COVID-19 het vaak verspreiden naar hun honden en katten, vooral als ze een bed delen met hun katten, hoewel de huisdieren meestal geen of milde symptomen hebben, maar in enkele gevallen een ernstige ziekte kunnen hebben. De onderzoekers zeiden dat katten biologische factoren hebben die hen kwetsbaarder maken dan honden voor COVID-19, zoals virale receptoren waardoor het virus cellen gemakkelijker kan infecteren. Een tweede ECCMID-persbericht beschrijft een onderzoek van de Universiteit van Guelph in Canada waarbij 48 katten en 54 honden van 77 COVID-19-overlevenden werden getest op coronavirus-antilichamen.

De coronavirusstam die COVID-19 (SARS-CoV) veroorzaakt, lijkt voornamelijk het ademhalingssysteem van zowel mensen als de dieren die het infecteert te treffen (katten, honden en fretten zijn tot nu toe vatbaar gebleken). Katten hadden in dit onderzoek meer kans dan honden om COVID op te lopen, maar de auteurs merken op dat er veel variabiliteit is in de onderzoeken naar de prevalentie van infecties bij dieren. Dit kan een uitdaging blijken te zijn, want zodra een hond huistraind is, is hij meestal erg terughoudend om binnenshuis te elimineren. Geen van de acht katten en honden die in hetzelfde huis woonden als de huisdieren die positief testten op coronavirus, raakte besmet, wat suggereert dat het virus zich niet onder de dieren verspreidde.

Katten en honden hebben veel meer kans om Covid-19 op te lopen dan hun verdwaalde leeftijdsgenoten en katten zijn vatbaarder voor het virus dan hun tegenhangers bij honden, suggereert nieuw onderzoek. Alle 11 huisdieren die na nog eens 1 tot 3 weken een tweede testronde ondergingen, testten positief op antilichamen, en 3 katten waren nog steeds positief voor COVID-19.Met betrekking tot de mogelijke bronnen van SARS-CoV-2-infectie suggereren de beschikbare gegevens dat de kat in België besmet was door de eigenaar, en de studie waarin katten waren experimenteel besmet met SARS-CoV-2 suggereerde dat overdracht van kat op kat mogelijk is. Houd er rekening mee dat er tot op heden wereldwijd miljoenen gevallen van COVID-19 bij mensen zijn en dat minder dan 100 katten en honden positief zijn getest, waarvan er vele geen tekenen hebben vertoond of ziek zijn geworden. Het is nog steeds onduidelijk waarom katten meer kans hebben om Covid-19 op te lopen dan honden, maar sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat katachtigen een groter vermogen hebben om het virus in hun cellen te laten groeien dan honden of zelfs laboratoriummuizen, waardoor ze vatbaarder worden.

Ze kunnen ook dienen als infectiebronnen voor andere katten als ze infectieziekten hebben zoals kattenleukemie en kattenimmunodeficiëntievirus. Het is belangrijk om te begrijpen dat het proces van zelfs tijdelijk herhuisvesting van een kat nadat iemand in zijn huishouden de diagnose COVID-19 heeft gekregen, andere katten kan blootstellen aan infecties en waarschijnlijk stress zou veroorzaken bij de herplaatste kat. In de nieuwe studie testten onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Ontario 48 katten en 54 honden uit 77 verschillende huishoudens die de afgelopen negen maanden een positief Covid-19-geval hadden. .

Leave Reply

All fileds with * are required